SRPSKO NARODNO POZORIŠTE OBELEŽILO JE 160 GODINA POSTOJANJA

Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu 30.3.2021. obeležilo je 160 godina postojanja svečanom akademijom, na kojoj su uručena najviša priznanja SNP-a, godišnje nagrade i pohvale.

Svečanost je bila zatvorenog tipa na kojoj su prisustvovale ugledne zvanice, predstavnici kulturnih institucija Novog Sada i predstavnici medijskih kuća, poštujući propisane mere zaštite.

Dodeljivanje nagrada Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu

Zlatnu medalju „Jovan Đorđević“ dobili su: pokrajinski sekretari, Dragana Milošević za kulturu i dr Zoran Gojković, sekretar za zdravstvo.

Srebrnu medalju „Jovan Đorđević“ dobili su: Dalibor Tobdžić, scenograf i Andrea Solinas, dirigent.

Godišnje nagrade dobili su: Sonja Petrović, reditelj, glumice Bojana Milanović i Sonja Isailović, ansambl i autorski tim predstave Bura (Kokan Mladenović), Biljana Miloradov, organizator kulturnih aktivnosti, Ana Đurić, prvak baleta, Ivana Ilić Kiš, urednik za umetničku-istraživačku dokumentaciju i izdavačku delatnost, radnici obezbeđenja: Raca Rade, Kovačević Vjekoslav,  Kovač Milan, Krkljuš Miroslav, Rajak Zoran, Potoković Fahret i Orkestar opere SNP-a.

Godišnje pohvale dobili su: Toma Knjižar, baletski igrač, Srđan Stojanović, šaptač i služba obezbeđenja, protivpožarne zaštite i održavanje higijene.

Pored Zorana Đerića prisutnima su se obratili Maja Gojković i Igor Mirović.

„Nema mnogo ustanova kulture koje imaju ovakvu postojanost. Srpsko narodno pozorište nadživelo je i carevine i monarhije, pokazavši time da su umetnost i kultura večne kategorije. SNP je simbol kulture ne samo Vojvodine već i cele Srbije”, kazala je potpredsednik Vlade Srbije i ministar kulture i informisanja Maja Gojković.

„Čast je naći se na ovom mestu i u ovoj ulozi danas. Nemoguće je ne osetiti divljenje i poštovnje zbog svih onih koji su pre 160 godina osnovali SNP— Jovana Đorđevića, Svetozara Miletića, Stevana Branovačkog, Jovana Jovanovića Zmaja, i mnogih drugih koji su učestvovali u tom istorijskom poduhvatu“, izjavio je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade. Prema Mirovićevim rečima, Pokrajinska vlada kao osnivač Srpskog narodnog pozorišta potpuno je svesna svoje uloge i svoje obaveze da obezbedi uslove za normalno funkcionisanje i razvoj ovog teatra. Mirović je podsetio da je 2016. godine budžet SNP-a bio 600 miliona dinara, a da je danas 870 miliona, sa znatno uvećanim sredstvima za programske aktivnosti. Pored toga, prema njegovim rečima, Pokrajinska vlada uložila je i 139 miliona dinara u opremanje i rekonstrukciju SNP-a.

Upravnik Srpskog narodnog pozorišta ZoranĐerić rekao je da je Srpsko narodno pozorište danas najvažnija i najveća kulturna ustanova u Vojvodini i naš hram, naše svetilište.

Godine 1981, 28. marta Srpsko narodno pozorište dobilo je novu zgradu i tako je ustanovljen Dan SNP-a, dan kada se sumiraju jednogodišnji umetnički rezultati i nagrađuju najbolja individualna i kolektivna umetnička ostvarenja.

Prisutni su pogledali prigodan kulturno umetnički program.

Iznenađenje za sve je priredio Igor Mirović recitujući stihove svoje pesme,  koju je publika sa oduševljenjem prihvatila. Sa autorskom dozvolom  naši gledaoci imaju priliku da je pročitaju.

foto SNP

Red u berbernici

Glumci čekaju red u berbernici
Berberi starog Beograda pevaju i leče
Gladne pijavice iščekuju u tegli
Rez magične britve i zvuk tambure
Lice naroda brije berberin Dobrinović

Njegov sin je opijen gasnim svetiljkama
Povešanim na zidove među ložama
Najlepše kuće velikog grada

Berberin Dobrinović reče kalfa Toši:
Nije za moga sina boemski život
Voleo bih da uči za činovnika
Ili, makar, da me nasledi kao majstor

Srećom
Pera Dobrinović nije mogao bez dasaka
Lomio ih je u sebi i nestajao
Pod odorama šivenim za stasitije od njega

Kalfa Toša Jovanović jednom predvide:
Iz njegovog punačkog, okruglog tela
Izbijaće u dalekom vremenu vosak
I sakupljati se pod belomermernim saćem

Srećom
Beogradskog berberina niko nije nasledio
Sin i kalfa zakoračiše u tajnu
Stara slava srpske novosadske pozornice
Živi kao košnica koju sami gradimo
Makar delom koliko i ona gradi nas

Pesma: Igor Mirović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *