КОНКУРС ЗА УМЕТНИКЕ И ПОЗИВ ЗА ВОЛОНТЕРЕ 25. ВИДЕОМЕДЕЈЕ

Поштовани уметници, представници медија, цивилних организација и јавних институција,

Обавештавамо вас да је расписан Конкурс и да је отворен Позив за волонтирање за 25. Међународни видео фестивал ВИДЕОМЕДЕЈА.

Пријављивање се врши искључиво онлине, тако да остајете сигурни, а продуктивни.

Конкурс је отворен од 1. априла и трајаће до 15. јуна 2021. године, а пријаве за волонтирање су отворене до 1. септембра 2021. године.

Међународни видео фестивал ВИДЕОМЕДЕЈА ће се одржати у периоду од 14. до 16. октобра 2021. године у Културној станици Свилара, у Новом Саду.

Међународни видео фестивал ВИДЕОМЕДЕЈА је основна активност удружења ВИДЕОМЕДЕЈА. Ова у потпуности непрофитна манифестација одржава се сваке године у трајању од неколико дана. Фестивал се састоји од такмичарског програма и различитих пратећих програма који се, у зависности од тренутне продукције и концепције, дешавају у Новом Саду.

Програм се фокусира на уметничке пројекте који користе нове медије за уметничко изражавање и комуникацију, а имају широку палету жанрова и облика који комбинују слике и звук, напредну комуникацију, објекте, у симбиотичком или авангардном стилу.

Такмичарски програм је отворен за различите облике креативног уметничког изражавања и комуникације са електронским медијима који су завршени након 1. јануара 2019.

Уметник може да пријави више радова.

Нема фиксних критеријума у погледу теме и форме.

Селекциона комисија неће узимати у разматрање једино радове који садрже увредљиве или агресивне поруке или садржај.

Као и претходних година Удружење за видео уметност ВИДЕОМЕДЕЈА тражи нове уметничке радове из следећих категорија и аудио-визуелних медија:

• ПРОЈЕКЦИЈЕ: видео уметност, кратки филмови, дигиталне анимације
  • МЕДИЈСКИ ПРОЈЕКТИ: медијске инсталације, интервенције у изложбеном простору, напредне технологије у уметничкој пракси, интерактивна уметност у свим облицима и форматима: роботски објекти, виртуелна стварност, нет и пројекти друштвених медија, аудиовизуелни наступи

Поред тога, било би нам веома драго да примимо предлоге од уредника и продуцената/дистрибутера за нетакмичарски ревијални део програма.

Пријаве су постављене на сајту и уметници могу бесплатно и лако да пошаљу своје уметничке радове директно преко интернет формулара. Више о условима пријављивања може се пронаћи на сајту: http://videomedeja.org/uslovi-prijavljivanja.

Позив за волонтирање или праксу на 25. Међународном видео фестивалу ВИДЕОМЕДЕЈА би могао да буде од користи и значаја омладинској популацији. Пријавите се онлине и стекните професионално искуство, обавезну школску праксу, препоруку Удружења за видео уметност ВИДЕОМЕДЕЈА, богатију биографију и искуство кроз занимљив рад и дружење са уметницима и члановима интернационалног жирија. Сви заинтересовани за волонтирање на 25. ВИДЕОМЕДЕЈИ могу да добију више информација путем линка: http://videomedeja.org/volonteri.

Сви љубитељи видео уметности ће моћи да уживају у програмском делу фестивала који ће и ове године чинити најновија и иновативна уметничка дела из света савремене видео уметности. 25. Међународни видео фестивал Видеомедеја планира да представи редовно издање Фестивала, уживо пред публиком у Културној станици Свилара у Новом Саду у Србији.

Услед новонастале епидемиолошке ситуације изазване вирусом ЦОВИД-19 или било које ванредне ситуације која може да угрози људске животе или забрањује окупљања и културне догађаје, ради безбедносних разлога, постоји могућност да ће се ове године фестивал Видеомедеја реализовати путем интернета – онлине ЛИВЕ стреам у реалном времену. Неће бити репризе, као ни могућности одложеног гледања. Приступ ће бити бесплатан, а пријава неће бити неопходна, нити ће бити геолокацијских органичења. Ваш рад ц́е добити максималну заштиту од злоупотребе (од преузимања или слично) и одмах након што се Фестивалски програм заврши неће више бити доступан јавности. Пријављивањем на Фестивал 2021 дајете дозволу да се ваш рад прикаже онлине путем ЛИВЕ видео стреам-а уколико то буде неопходно.

Останите код куће и скрените повремено мисли и на уметност, будите добро!

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *